Indien de persoon nog bekwaam is, kan een zorgvolmacht worden overwogen.

Indien de persoon niet meer bekwaam is, kan een bewindvoering worden aangevraagd bij het vredegerecht. De verzoekende partij kan een bewindvoerder voorstellen doch de vrederechter beslist wie als bewindvoerder zal aangesteld worden en of dit familiale of een professionele bewindvoerder zal zijn. 

Dit is afhankelijk van de bekwaamheid van bewoner. De notaris zal de bekwaamheid van de bewoner nagaan. Indien de notaris van mening is dat de bewoner niet bekwaam is, zal de aanstelling van een bewindvoerder over de goederen noodzakelijk zijn om de woning te kunnen verkopen. De bewindvoerder dient vervolgens een machtiging te bekomen van de vrederechter om de woning te verkopen.

Elke belanghebbende kan dit melden aan de vrederechter van de verblijfplaats van de lastgever. De vrederechter kan nagaan of de zorgvolmacht in het belang van de lastgever wordt uitgeoefend. Afhankelijk van de omstandigheden kan de vrederechter een beslissing nemen omtrent de uitvoering van de zorgvolmacht of overgaan tot de aanstelling van een bewindvoerder.

De opmaak van een zorgvolmacht is maatwerk. U kan ervoor kiezen om de zorgvolmacht zelf op te maken of om u te laten bijstaan door een advocaat of een notaris, die juridisch advies kan verlenen. De zorgvolmacht moet worden geregistreerd in het centraal register dat wordt bijgehouden door de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN). Dit kan gebeuren door de notaris of door de griffie van het vredegerecht van de verblijfplaats van de lastgever. De griffie kan geen juridisch advies geven over de inhoud van de zorgvolmacht.