Dit kan, het verzoek dient uit te gaan van de beschermde persoon zelf en niet van de bewindvoerder.  Hierbij dient een omstandige geneeskundige verklaring worden gevoegd. De vrederechter moet immers de wilsgeschiktheid voor deze handeling vaststellen en kan hiertoe vervolgens machtiging verlenen. Opgelet, dit geldt niet voor de gebruikelijke giften (bv nieuwjaar, verjaardag, …). Deze kunnen verder worden uitgevoerd door de bewindvoerder. 

Ingeval de beschermde persoon onbekwaam is dit te doen en de intentie tot schenken duidelijk aanwezig was vóór de onbekwaamheid en dit bewezen wordt, kan de bewindvoerder hiervoor machtiging vragen aan de vrederechter die op zijn beurt zal oordelen of de schenking al dan niet kan plaatsvinden.

De beschermde persoon kan hiervoor steeds contact opnemen met de bewindvoerder. De bewindvoerder dient in principe het verslag dat hij overmaakt aan de vrederechter ook aan de beschermde persoon mee te delen. Dit verslag wordt eveneens ondergebracht in het elektronisch bewindvoeringsdossier dat raadpleegbaar is via de website www.rechterlijkebescherming.be. Als de vrederechter oordeelt dat de beschermde persoon niet in staat is kennis te nemen van het verslag, kan hij beslissen dat dit niet dient te worden meegedeeld aan de beschermde persoon. De beschermde persoon kan altijd een verzoek richten tot de vrederechter met de vraag om dit opnieuw te bekijken.