In het verzoekschrift kunt u toelichten waarom u in een situatie van nood of de absolute onmogelijkheid verkeert om een geneeskundige verklaring te voegen aan het verzoekschrift. Er zal aangetoond moeten worden dat al het redelijk mogelijke werd ondernomen om dit medische verslag te bekomen, maar dat u daar niet in geslaagd bent buiten uw wil. Als de absolute onmogelijkheid om een geneeskundige verklaring te bekomen aantoont, en het verzoek voldoende elementen bevat om een beschermingsmaatregel te rechtvaardigen, kan de vrederechter een arts aanduiden om een advies uit te brengen over de gezondheidstoestand van de te beschermde persoon. De kosten zullen door de verzoekende partij moeten voorgeschoten worden. De kosten van de deskundige zullen in de meeste gevallen finaal ten laste komen van de beschermde persoon, en de bewindvoerder kan mandaat krijgen om deze terug te betalen aan de verzoekende partij. Als het verzoek tot aanstelling bewindvoerder ongegrond is, zullen de kosten ten laste blijven van de verzoekende partij.
Bij het indienen van de aanvraag via het Centraal Register van bescherming van de personen, dient er 24,00 euro betaald te worden voor het begrotingsfonds voor juridische tweedelijnsbijstand.
Als de te beschermen persoon zich niet kan verplaatsen kunnen verplaatsingskosten verschuldigd zijn.
Via het Centraal register van bescherming van de personen (https://www.rechterlijkebescherming.be) kan een elektronisch verzoek worden ingediend tot aanstelling van een bewindvoerder.
Bij het verzoek moet een omstandige geneeskundige verklaring gevoegd worden. https://justitie.belgium.be/sites/default/files/medisch_attest_gerechtelijke_bescherming.pdf
Als het verzoek volledig is, zal er een zitting georganiseerd worden waarbij de te beschermen persoon, de verzoekende partij en eventuele andere familieleden (tot de 2° graad) kunnen uitgenodigd worden. Na deze zitting kan de vrederechter beslissen dat een bewindvoering noodzakelijk is en zal hij bepalen wie er als bewindvoerder en eventueel als vertrouwenspersoon wordt aangesteld.
Concreet dient u als volgt te werk te gaan (De federale overheidsdienst Justitie behoudt alle intellectuele eigendomsrechten op de website van het CRBP en bijgevolg op alle in deze website gebruikte schermafbeeldingen):
Stap 1: surf naar www.rechterlijkebescherming.be . U kan zich via uw laptop of smartphone inloggen op de website. Indien u niet beschikt over computer en/of internet kunt u telefonisch contact opnemen met een vredegerecht (naar eigen keuze) om gratis gebruik te maken van de kioskpc.
Stap 2: log in als burger. Tip: via de hulppagina kunt u filmpjes bekijken die uitleggen hoe u een verzoekschrift invult.

Stap 3: kies de methode waarop u zich wenst aan te melden.

Stap 4: eens ingelogd zal u toegang hebben tot het portaal van de Rechterlijke bescherming. Er zal gevraagd worden om uw profiel aan te vullen en op te slaan.
Stap 5: navigeer naar de Homepagina en klik op de knop ‘Verzoek’.

Stap 6: er zal een pop-up openen. Kies voor de keuzemogelijkheid ‘aanvraag bescherming: aanstelling bewindvoerder (art. 492/1, §1-3 BW) en klik vervolgens op de knop ‘nieuw’.

Stap 7: overloop alle tabbladen en vul alles zo volledig mogelijk in.
Eens alle stappen doorlopen zijn zal het formulier verstuurd worden naar het bevoegde vredegerecht. Het bevoegde vredegerecht wordt bepaald op basis van de verblijfplaats van te beschermen persoon.
Aandachtspunt: het formulier wordt pas definitief ingediend nadat u het afdrukvoorbeeld volledig doorloopt tot onderaan en daarna op de knop ‘indienen’ klikt.

Na ontvangst van het verzoekschrift zal de vrederechter een datum bepalen waarop het verzoek zal behandeld worden. De vrederechter bepaalt welke belanghebbende personen opgeroepen en gehoord zullen worden. Ook wordt bepaald waar het verhoor zal plaatsvinden (in raadkamer of ter plaatse). Na dit verhoor beslist de vrederechter of een bewindvoerder wordt aangesteld en wie dit zal zijn.
Er wordt een onderscheid gemaakt:
De verzoekende partij, de te beschermen persoon, de voorgestelde bewindvoerder(s)) krijgen een kopie van het verzoekschrift bij de uitnodiging;
Derden/andere familieleden) krijgen enkel een uitnodiging met daarop vermeld: ‘De vrederechter wenst u te horen in verband met eventuele rechterlijke beschermingsmaatregelen ten aanzien van Voornaam NAAM te beschermen persoon’.
Het is aangewezen dat de verzoekende partij aanwezig is op de zitting. De te beschermen persoon dient aanwezig te zijn op de zitting. Wanneer de te beschermen persoon zich in de onmogelijkheid bevindt om zich te verplaatsen, begeeft de vrederechter zich naar de verblijfplaats van de te beschermen persoon. De vrederechter zal eventueel ook de ouders, de meerderjarige kinderen, de echtgenoot, de wettelijke samenwonende partner of de persoon met wie de te beschermen persoon een gezin vormt, horen. Tot slot kan de vrederechter andere personen horen die hij/zij nuttig acht. Als familielid mag je steeds naar de zitting gaan en vragen om gehoord te worden (ook al werd je niet opgeroepen). Voor de zitting kunnen ook schriftelijk opmerkingen aan de vrederechter meegedeeld worden. De te beschermen persoon heeft het recht om vooraf apart gehoord te worden. De belanghebbenden kunnen vragen om apart gehoord te worden. De vrederechter zal hierover oordelen.
Binnen de termijn van vijftien dagen brengt de griffier een uittreksel van de beslissing ter kennis aan de burgemeester van de woonplaats van de beschermde persoon om te worden aangetekend in het bevolkingsregister. De griffier brengt de burgemeester ook op de hoogte van de eventuele onbekwaamheid van de beschermde persoon om zijn politieke rechten uit te oefenen, voor de ondertekening of authenticatie met behulp van zijn elektronische identiteitskaart en voor het aanvragen van een identiteitskaart. Als de beschermde persoon handelingsonbekwaam werd verklaard voor de uitoefening van zijn politieke rechten, zal hij niet meer voor de verkiezingen opgeroepen worden.
Als een persoon onbekwaam verklaard wordt om de goederen te beheren, worden de rekeningen van de beschermde persoon door de bank geblokkeerd. Dit gebeurt nadat een uittreksel van de beschikking tot aanstelling door de griffier wordt gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Bepaalde rekeningen (afhankelijk van de beslissing van de vrederechter) kunnen door de bewindvoerder worden gedeblokkeerd mits voorlegging van een kopie van de aanstellingsbeschikking aan de bank. In principe zal de beschermde persoon geen toegang meer hebben tot de rekeningen maar enkel de bewindvoerder.
De bewindvoerder kan een rekening op naam van de beschermde persoon openen voor diens eigen gebruik (zakgeldrekening) waarbij ook een bankkaart ter beschikking kan gesteld worden. De beschermde persoon mag de gelden op deze rekening vrij gebruiken onder toezicht van de bewindvoerder en er mag geen kredietopening op deze rekening toegestaan worden. De andere financiën worden uitsluitend beheerd door de bewindvoerder.