De vertrouwenspersoon ondersteunt de beschermde persoon. Hij onderhoudt, voor zover mogelijk, nauwe contacten met de beschermde persoon en pleegt op geregelde tijdstippen overleg met diens bewindvoerder. De vertrouwenspersoon ontvangt alle verslagen inzake het bewind. Hij wordt door de bewindvoerder op de hoogte gehouden van alle handelingen die betrekking hebben op het bewind en kan bij hem alle nuttige informatie hieromtrent inwinnen. In de bij de wet bepaalde gevallen drukt de vertrouwenspersoon de wensen van de beschermde persoon uit indien deze niet in staat is om deze zelf te uiten. 

De vertrouwenspersoon ondersteunt de beschermde persoon bij het uiten van zijn mening ingeval hij niet in staat is om deze zelfstandig te uiten. Ingeval er zich problemen zouden voordoen tijdens de bewindvoering kan de vertrouwenspersoon de vrederechter contacteren.

De vertrouwenspersoon wordt aanzien als een verbindingspersoon en bemiddelaar tussen de bewindvoerder en de beschermde persoon en neemt geenszins de taken van de bewindvoerder over. 

Neen, maar er zijn wel afspraken mogelijk met de bewindvoerder om een zakgeldrekening te installeren voor de beschermde persoon zelf waarop maandelijks een afgesproken bedrag wordt gestort dat vrij te besteden is door de beschermde persoon eventueel bijgestaan door de vertrouwenspersoon. Praktisch beheer kan dus wel, maar onder toezicht en verantwoordelijkheid van de bewindvoerder.

Een vertrouwenspersoon heeft geen enkele autonome handelingsbevoegdheid als vertegenwoordiger van de beschermde persoon. Hij treedt op als tussenpersoon en als behartiger van de belangen van zijn beschermeling en hij houdt mee toezicht op het goede verloop van de bewindvoering.

De wet voorziet geen beperking op het aantal vertrouwenspersonen. Er kunnen meerdere vertrouwenspersonen worden aangesteld of zelfs geen. De aanstelling van een vertrouwenspersoon is geen verplichting.